fbpx

Ješ 1400 kCal a aj tak nechudneš? Tak čítaj…

Scenár, ktorý sa opakuje až príliš často. Či už to je klientka, ktorá príde za nami, alebo sestrička, s ktorou sa zhovoríme u doktora, teta na úrade, či v obchode. Pomaly každá si v určitej fáze života začala rátať kalórie a zapisovať stravu, aby schudla. A keď sa spýtame, koľko kCal má nastavených, odpoveď je takmer vždy rovnaká…

Čarovné číslo 1400

Pýtate sa prečo práve 1400? Odpoveď je jednoduchá – ak si nastavujete kalorické tabuľky na chudnutie a máte voči tomu prirodzený preddiétny rešpekt (rozumej strach nastaviť si viac, veď idem chudnúť, nie?), vyjde skoro vždy číslo okolo 1400. Niekedy sa stane, že vyjde napríklad 1800 – no keďže to sa zdá ako veľké číslo, väčšinou si povieme, že sme asi niečo zle zadali a skúsime znova 🙂

Varovanie na začiatok

Tento článok bude málo kreatívny. No o to viac efektný. Preto som sa rozhodol, že mi na jeho napísanie stačí použiť jeden jediný obrázok dookola, a to tento:

Obsahuje totiž fakty, ktoré ti rozšíria obzory.

Prečo 1400 nefunguje?

Hovorí sa predsa, že matematiku neoklameš. A ak nechudneš, tak nie je možné, že ješ iba 1400 kCal. Ako je teda možné, že ješ 1400 kCal a predsa nechudneš?

  1. Telo nie je stroj. Rovnica síce funguje, ale telo sa musí adaptovať. A to chvíľu trvá. Inými slovami, tých 1400 kCal treba jesť dlhšiu dobu, aby to fungovalo.

    Poznámka: Prosím nejedzte nikto 1400 kCal. Naša trénerka Danka má v priemere 53 kg a jej príjem pri chudnutí je +/- 1800 kCal. K číslam sa ešte vrátime
  2. Ďalším dôvodom je tzv. adaptívna termogenéza. Čo to je? V skratke mechanizmus tela, ktorým sa adaptuje na nižší príjem. Napríklad ak potrebuješ pre svoj život 2000 kCal, ale príjem znížiš a niečo schudneš, telo sa po určitom čase adaptuje a budeš potrebovať len 1900 kCal (čísla sú vymyslené).

    Tip: skvelý spôsob ako to telu nedovoliť je chôdza a prechádzky (merať si kroky)

    Poznámka: Nie, neznamená to, že sa ti ozaj môže spomaliť metabolizmus tak, ako sa tým straší. Určitá adaptácia ale nastáva a nie je dobré chudnúť s extrémne nízkym príjmom. Inak máš jojo efekt zaručený.

Konzistentných 1400 kCal

Čiže 1400 kCal funguje a dá sa s nimi schudnúť? ÁNO. Ale ani tá najusilovnejšia trpiteľka nedokáže tak nízky príjem udržať dosť dlhú na to, aby to ten magický efekt malo. Práve konzistentnosť je pri chudnutí kľúčová. Treba proste vytrvať a veriť procesu. Neveríš? Nižšie je graf nášho online klienta, ktorý schudol 17,2kg za celé obdobie jeho chudnutia :

A tu je výrez toho istého grafu – cca jeden mesiac. Teraz si predstav, aký je ten mesiac dlhý a ako si po troch týždňoch povieš, že to nemá zmysel, lebo váha nejako neklesá.

A teraz sa pozri, ako v tom grafe vyzerali nasledujúce týždne:

Dobré, nie? 🙂 Váha nikdy neklesá lineárne a závisi to od veľa faktorov. Minimálne taká voda v tele vie karty, resp. čísla na váhe poriadne zamiešať.

3 tipy na záver, kde sa to obvykle pokazí ešte skôr

Musíme ale z praxe priznať trpkú pravdu. Väčšina ľudí si to kazí ešte oveľa skôr. Vypichnem teda 3 situácie, ktoré budú odpoveďou na otázku „Prečo nechudnem keď dodržiavam 1400 kCal?“ pre 95% ľudí

  1. Zle zapísaný príjem
  2. Zabúdame na priemer
  3. Alkohol, prípadne iné tekuté kalórie

1. Zle zapísaný príjem

V živote sa stretávame s 3-ma druhmi potravín.

  1. Hotové produkty, zabalené, kúpené, ktoré majú na obale uvedené nutričné hodnoty a hmotnosť a tak ako ich kúpime, tak ich aj zjeme – napr. jogurt.
  2. Potraviny, ktoré majú na obale uvedené nutričné hodnoty, ale kúpime ich vo väčšom balení a ak si ich chceme zapísať, musíme si doma svoju porciu odvážiť – nepr. chlieb, cereálie. V horšom prípade sa ich hmotnosť mení aj varením – napr. ryža, cestoviny. A tam už je človek fakt popletený, akú hmotnosť si vlastne zapísať
  3. Strava, ktorú zjeme napr. ako obed v reštaurácii, cheesecake, či smoothie ktoré si kúpime. Dali ste si v reštike obyčajné kuracie s omáčkou a ryžou? Fuha, veľa štastia pri zapisovaní kalorickej hodnoty.

    Skús napríklad uhádnuť, či kuchár pridal o 25ml oleja viac, alebo menej. Je to rozdiel? Áno, 224 kCal.

2. Zabúdame na priemer

Predstav si, že celý týždeň drieš ako kôň, hladuješ a ozaj dodržíš tých 1400 kCal. A cez víkend sa trochu spustíš, vybočíš z cesty. Padne nejaké pivko, pizza, či burger. Možno nejaká sladké bodka – koláčik.

Ako to vyzerá v realite? Napríklad takto:

Takto jednoducho môžu 2 dni dvihnúť priemer celého vytrápeného týždňa nad hranicu príjmu, pri ktorom chudneme. Čo je na tom celom najhoršie? Že čím nižší príjem máme cez týždeň, tým viac sa trápime. A čím viac sa trápime cez týždeň, tým viac to pokazíme cez víkend. A tým horší bude priemer. A tiež netreba zabúdať na fakt, že telo sa správa vždy podľa priemeru – trvá mu totiž chvíľu, kým sa adaptuje.

3. Alkohol

Tu nadviažem na bod 2. Viete, čo ten víkendový príjem zdvihne oveľa rýchlejšie ako burger, či vyprážaný syr? Tak tak, alkohol 🙂 No nebude sa opakovať – viac sa môžete dočítať v našom článku o alkohole.