fbpx

Koľko kCal majú rôzne druhy alkoholických nápojov?

Nebudeme si klamať. Leto a alkohol idú dokopy. My sme alkoholu nikdy veľmi nefandili, nie sme však ani opačný extrém a neprežehnávame sa hneď keď vidíme niekoho s pohárom vína. A keďže nie sme ani slepí, vieme, že keď sa otvoria terasy a je teplo, tak pivká idú dole krkom ľahšie a konzumácia alkoholu rastie.

Spočítajme si to

Nebudeme vám tu dávať nereálne rady typu „Ak nechceš pribrať tak nepi“. Našim cieľom vždy bolo naučiť vás, ako k tomu pristupovať realisticky a dať vám reálne príklady zo života. Pozrime sa preto na tvrdé dáta a čísla a odpovedzme si: Koľko kCal ma stojí, ak vypijem…?

A tí, čo ozaj nepijete – o to lepšie pre vás! Získate aspoň o pár argumentov viac, keď budete nabudúce alkohol odmietať 🙂

Praktické porovnanie

Nejdeme vás otravovať číslami na 100ml, prepočtami a inými nepraktickými matematickými hlúposťami. Pozrieme sa na to z praktického hľadiska – z hľadiska človeka, ktorý si proste ráta počet nápojov ktoré vypil, nie mililitre.

Možno by ešte stálo za zmienku, že denný kalorický príjem väčšiny z vás sa bude pohybovať niekde medzi 1800 – 2500 kCal (udržiavačka, nie diéta).

Druh alkoholukCal na 1 pohárČo už je veľa?
Pivo200
(1 veľké)
5 pív =
1000 kCal
Víno150
(2dcl)
fľaša =
560 kCal
Miešané drinky (gin tonic)190 kCal
(2 dcl pohár)
3 drinky =
600 kCal
Sladké drinky (Pinacolada)350 kCal
(2 dcl pohár)
2 drinky =
700 kCal
Tvrdý alkohol – shoty
(vodka, domáca, whiskey, …)
100 kCal
(1 poldecák)
5 shotov =
500 kCal
Nezabúdajte, že hodnoty sú priemerné. Rôzne druhy piva, vína, či hocičoho iného majú trochu odlišne kalorické hodnoty (ovplyvnené napr. % alkoholu, a inými faktormi). Takto zjednodušene si to ale spočítate aj z hlavy.

Čo je najlepšie a čo najhoršie?

Voľba č.1 od smädu je asi pivo. Najmä v lete. Všimnite si však, že ide najľahšie dolu krkom a paradoxne práve na pive nazbierate kalórie najľahšie. Preto by sme pivo určili ako najzradnejší letný alkohol.

A čo je najlepšie? S kľudným svedomím nemôžeme vybrať nič. Preto poradíme – vyberte si, čo vám chutí. A uprednostnite kvalitu pred kvantitou.

Zopár zaujímavých faktov

Čo je lepšie? – dať sa raz za čas dole, alebo dať si každý deň pohárik?

Jednoznačne dať sa raz za čas dole.

Nesrandujeme. Ani na jednom prístupe však nie je nič dobré.

Z hľadiska návyku

Prečo je pohárik denne horší? Alkohol je návyková látka. A najnebezpečnejšie je vytvoriť si naňho návyk. Ak sa „dáte dole“, dostávate od tela negatívnu spätnú väzbu. Je vám zle, a nechcete to zopakovať.

Ak alkohol konzumujete pravidelne (večer pivko alebo pohárik vínka po ťažkom dni), návyk sa nabalí a z pohárika sú zrazu 2, ani neviete ako. Časom sa pristihnete, že ak si ho nedáte, nejako vám to už chýba…

Z hľadiska priberania

Telo sa adaptuje na veci, ktoré robíte pravidelne, nie na tie, čo sa stanú 3x do roka. Predstavte si to tak – keď zjete dnes 2kg čokolády, zajtra nebudete mať o 2kg tuku viac. Ak však budete jesť 100g čokolády denne, postupne sa váha nabalí.

Vážne varovanie na záver

Neverili by ste, koľkím klientom (a klientkám) sme pri prechádzaní stravy natrafili na nadbytočné množstvo alkoholu. Užite si leto, zabavte sa, ale majte to pod kontrolou. Nevytvorte si návyk.

A ak chcete vedieť, či to pod kontrolou máte, zodpovedzte si jednoduchú otázku: Vydržím hocikedy mesiac bez kvapky alkoholu?

Prišlo ti toto zhrnutie užitočné?

Ak ešte nie si zaregistrovaný / zaregistrovaná na odber našich článkov, napraviť to môžeš tu.

Ak už si, pošli článok svojim známym, nech sa zaregistrujú tiež, alebo si ho aspoň prečítajú 🙂