fbpx

Ako cvičiť v komerčnom fitku? + tréningový plán

Ako mnohí z vás už viete, okolnosti nám toto leto nepriali a boli sme nútení presťahovať náš gym. Dočasne teda máme zatvorené.

V dôsledku toho nám veľa z vás nám píše, ako a či vôbec cvičiť v klasickom (komerčnom) fitku. Spravili sme teda to, že sme si vyskúšali cvičenie vo fitku po niekoľkých rokoch na vlasnej koži.

Pre tých, čo nás nepoznajú

Ak by niekomu bolo divné to, že sme roky vo fitku necvičili, dovoľte nám vysvetliť to. Nie sme niektorí z tých guru-ov, čo tvrdia, že treba cvičiť iba s vlastnou váhou, jedným kettlebellom doma na záhrade, ani nič podobné. So železom sme kamaráti. Najmä s voľnými váhami, ale tiež s hrazdami, kladkami a aj s niektorými strojmi na cvičenie. Keďže však preferujeme poriadnu školu pohybu a celkom nám nesedí spôsob, akým sa cvičí vo fitkách, otvorili sme si vlastný gym.

Tréningy v našom gyme sa uberajú takým „zdravotnejším“, funkčnejším smerom. U nás vás najprv správne vykonávať pohybové vzory (výpad, drep, bedrový ohyb, horizontálny a vertikálny tlak / ťah). Opravíme bolesti a disbalancie a postupne pridávame na výkone. Zostavíme tréningový plán, ktorý vás posunie vpred a posilní všetko v správnom pomere. A počas tréningu dohliadneme, že to robíte správne.

Najprv tie zlé správy…

Ja viem, chcete cvičiť u nás. Dobrá partia, kvalitné tréningy a skvelý progress. 🙂 No kým sa to nedá, využite fitko vo svoj prospech!

Ak ste doteraz cvičili u nás, tak potom na 100% viete, ako pracovať s voľnou váhou. To znamená nie len kvetináče, ale aj kettlebelly, jednoručky, či veľkú činku. Zlá správa je, že:

Ja keď vidím zariadenie komerčných fitiek – je tam síce kopec jednoúčelových strojov, ale ak chcem spraviť pár základných cvikov, nie je kde.

Vo fitku sa nachádza obvykle kopec rôznych strojov. Je to logické – príde tam veľa ľudí, ktorí vôbec nevedia, čo robia. A tak robia, čo je najjednoduchšie – idú od storja ku stroju, pozrú si obrázok ktorý je na tých novších nalepený, a skúsia niečo pocvičiť.

Ako môžem komerčné fitko využiť vo svoj prospech?

Vo fitkách väčšinou nájdete takú klietku na drepy v počte 0-1 ks. Zato tam nájdete 4 stroje na príťahy, 6 na tlaky, 3 na lýtka, … Napriek viacerým zjavným nevýhodam tohto prístupu sa nájde aj jedna veľká výhoda.

HYPERTROFIA!

A teda rast svalov. Komerčné fitko ponúka nekonečne veľa jednoduchých spôsobov, ako stimulovať svaly rôznymi spôsobmi a z rôznych uhlov. 4 rôzne stroje na príťahy? Super! Keď si moje svaly zvyknú, len presadnem na druhý. Ak nezabudnete trénovať aj nohy, môžete veľa vyťažiť aj z tohoto prístupu.

Čo cvičiť?

Keďže my našich klientov nenechávame napospas náhode a osudu, pripravili sme vám ľahké tréningové plány do komerčného fitka – zvlášť pre mužov a pre ženy. Ide september, a vieme, že pomaličky sa budete chcieť s cvičením rozbehnúť. Dosť bolo slov, stiahnite a cvičte!