fbpx

Ako mi jedálniček zostavila umelá inteligencia

Je úžasná doba 🙂 Určite ste postrehli, že sa veľa diskutuje okolo umelej inteligencie (AI) A možno ste postrehli aj ChatGPT – chatbota, ktorý túto tému spopularizoval.

Ako nám ale môže pomôcť pri zostavovaní jedálnička? Otestoval som to na sebe (a nedávno som zistil, že dokáže komunikovať aj v Slovenčine) Poďme teda krok po kroku, tak, ako by sa mal správny individualizovaný jedálniček zostavovať.

A odporúčam, otvorte si ChatGPT a skúste si to sami

1. Výpočet kalórií a makronutrientov

Zhrniem to rýchlo. Chcelo to pár pokusov, kým sa mi podarilo sformulovať príkaz, ktorému ChatGPT rozumel a poskytol mi uspokojujúcu odpoveď (Pri AI je dôležité, ako sa pýtate – odpoveď od toho niekedy značne závisí!)

Príkaz, ktorý fungoval dobre a môžete si ho skúsiť so svojimi hodnotami:

Moje udaje:
Pohlavie: muz
Vaha: 84kg
Vyska: 180cm
Vek: 30 rokov

Spocitaj mi denny kaloricky prijem  a pomer makronutrientov, ak chcem schudnut 0,5kg kazdy tyzden. 
Chcem mat aspon 1,8g bielkovin na kg telesnej hmotnosti
Mam stredne aktivny zivotny styl a cvicim 2x do tyzdna
Zvysok kalorii rozdel medzi sacharidy a tuky tak, aby tuky boli 30% celkoveho prijmu
Vysledne kalorie, bielkoviny, sacharidy a tuky mi zobraz v tabulke

Ako vyzerala odpoveď?

Nebudem ju tu dávať celú, pretože bola pomerne dlhá a bol tam vysvetlený celý postup výpočtu. Na jej konci som však dostal:

Ako hodnotím presnosť výpočtu?

+/- je to hodnota, od ktorej sa dá odraziť. Z praxe by som tú hodnotu trochu upravil, ale vo všeobecnosti je výsledok celkom dobrý. Príkaz však musíte zadať správne (tak ako som písal vyššie), pri inej formulácii som dostával iné, aj veĽmi nepresné výsledky

Sranda začína až teraz 🙂

Hovoríte si, že by ste to spočítali aj v Exceli alebo online kalkulačkách? Áno, to je pravda, no ten zázrak ešte len nasleduje:

Ako dlho to trvalo? Cca 5 sekúnd. A bolo to zadarmo. A aká je kvalita výsledku?

Povedzme, že by sa to dalo spraviť aj lepšie 🙂 Ale na druhej strane, cca takýto výsledok dostanete v špecializovaných centrách na chudnutie, kde za takýto jedálniček kľudne zaplatíte aj 300€. Rozdiel je iba v tom, že vám to pekne zabalia do omáčky, dajú ako knižku, možno spravia nezmyselné vyšetrenie krvných skupín, …

Ešte ale nekončíme…

Ešte odstránime podstatnú chybičku (chýbajú gramáže jedál)…

A môžem ísť na nákupy 🙂

Záverečné hodnotenie

Úprimne, tento jedálniček by pár chýb mal. Celkovo je však môj dojem veľmi dobrý

Či by ľudia schudli, ak by dodržiavali jedálnićek podľa ChatGPT? Pravdepodobne áno. Nemali by asi hodnoty nastavené ideálne, ale stravovali by sa zdravšie a hlavne konzistentne. Príjem by sa v priebehu upravoval podľa toho, ako by to s chudnutím išlo.

V rukách skúseného trénera je tento nástroj skvelý. Ušetrí veľa manuálnej a repetitívnej práce (ako počítanie nutričných hodnôt, vytváranie tabuliek a zoznamov) a nechá viac priestoru na coachovanie klienta, jeho správne nastavenie a vedenie.

A čo tí „nie až tak dobrí“ tréneri a nutriční poradcovia? No, tí zaručene prídu v blízkej dobe o prácu 🙂 Ale to je vlastne dobre…