fbpx

Čo sme jedli na dovolenke?

Pýtate sa aká bola dovolenka? Vynikajúca! Len keby trvala aspoň 3 mesiace. 4x do roka…

Často je témou medzi našimi klientmi, ako na dovolenke pristupovať k strave a ako neprísť o 2 kilá tažší. Povedal som si však, že vám dáme príklad z praxe.

Ako sme mali zabezpečenú stravu?

Naše dovolenky väčšinou trávime v apartmánoch bez hotelovej stravy. Na raňajky si dáme beneFIT kašu (naša vlastná výroba, kto by nevedel), cez deň si radi kúpime nejaké lokálne potraviny (v Taliansku to bolo prosciutto a parmezán, v Poľsku serki z grilla, atď.) a večer sa buď ideme niekde najesť, alebo si jedlo opäť pripravíme z nakúpených lokálnych surovín.

To je ale iný príbeh…

Tentokrát sme chceli zvoliť bezstarostnejšiu dovolenku a tak sme 8 dní z 10-tich mali zabezpečenú polpenziu. Keďže je teplo a nikomu sa čítať nechce, poďme na obrázky. Takto väčšinou vyzerali naše raňajky (na 1 osobu):

Niekedy bolo viac chodov ako prvý – slané jedlá, inokedy ako na fotke som mal viac chuť na sladké.

A večere?

Cca rovnako. 3-4 také detské porcie nejakého mäska, ryby, alebo iného jedla, ktoré bolo k dispozícii. Zakaždým tak, aby som ochutnal trochu zo všetkého. A nakoniec dezert 🙂

Pozn.: cez deň som nejedol už nič iné, maximálne 1 jablko, alebo kopček zmrzliny. Denný príjem ale aj tak odhadujem na 4000 kCal.

Koľko som pribral?

Tak štandardne dovolenkovo – prišiel som cca o 1kg ťažší. Po pár dňoch doma sa mi váha upravila na pôvodnú hodnotu. Koniec koncov – nepribrali sme ani gram.

Ako je to možné?

Jednoducho. Telo funguje na princípe adaptácie. To znamená, že sa adaptuje na to, čo robíte dlhodobo a pravidelne. Týždňová, alebo dvojtýždňová dovolenka je z dlhodobého hľadiska stále iba vybočenie. Problém by bol, ak by som po dovolenke nenabehol na svoj režim. Po ďalších 2 týždňoch výkyvov by sa to už na váhe zaručene odrazilo.

Väčšina ľudí robí chyby v každodenných maličkostiach, ktoré si ani neuvedomíte – snackovanie, pivko či iný alkohol, nedostatok kvalitnej stravy a večerné hlady.

Ako je potom možné, že pri chudnutí sa to nárazovo dá? Napr. schudnúť 8 kg za prvý mesiac?

Nedá. To, čo z tela na začiatku odíde, je najmä voda a obsah žalúdka a čriev ktorý nedoplníte. Preto ak sa vyhladujete, môžete zhodiť kľudne aj 3kg za prvý týždeň.

Ak budete hladovať aj po zvyšok mesiaca, ľahko sa dostanete na hranicu 5-10 zhodených kg. Ale takáto diéta sa nedá držať dlho a vráti sa vám to aj s úrokmi.

Ako správne postupovať?

  1. Naučte sa rozoznávať, z čoho sa vaša strava skladá
  2. Zostavte si správny stravovací plán (alebo nás oslovte a pomôžeme vám s tým)
  3. Dodržiavajte ho a vytvorte si návyk, ktorý vám dlhodobo vydrží
  4. Buďte trpezliví a počkajte si, kým sa vaše telo adaptuje a prídu výsledky 🙂