fbpx

Príťah je jeden zo základných pohybových vzorov. A prečo ho učíme našich klientov?

Na vykonanie príťahu využívame najmä svaly chrbta. Práve tieto svaly sú v dnešnej sedavej dobe často ochabnuté. Mnoho ľudí dnes presedí 8 hodín denne za počítačom 💻 a sú pri tom zhrbení v kyfotickej polohe + ďalšie hodiny takto sedia za mobilom📱. Ich prsné svaly, čiže protiľahlé svaly chrbta sa skracujú. A čoraz viac ľudí začína vyzerať ako typický zhrbený IT-čkár.

Ako to riešia? Často domácim cvičením, no problém je, že v domácich podmienkach sa oveľa ľahšie robia cviky tlakové (napr. kľuky), ako ťahové. A to beztak zlý stav
ešte zhoršuje 😕.

Ak však príťahom posilňujeme svaly chrbta, tie začnú silnieť a ťahať pekne celú hrudníkovú časť tela do správnej polohy. Zo skúsenosti vieme, že v dnešnej dobe drvivá väčšina ľudí potrebuje v tréningu mať pomer ťahových cvikov ku tlakovým 2:1 , najmä tí s výraznou kyfózou.

Poznáme mnoho príťahových cvikov napr.príťahy na trx, príťahy s jednoručkami, či osou, príťahy na vrchnej kladke, či spodnej kladke, ….

Avšak jeden z najťažších (a najmenej obľúbených 😃) príťahových cvikov sú zhyby na hrazde (nadhmatom).

Tento cvik je však nesmierne komplexný a dôležitý, keďže pri ňom okrem svalov chrbta latissimu, trápezu a zadnej delty ohromne silnie aj úchop 👊, svaly predlaktia a tiež bicepsu 💪.

Treba dbať najmä na správnu techniku! Ak sú napr. zhyby, či príťahy vrchnej kladky vykonávané nesprávne a ramená sú v internej rotácií, môže dôjsť k zraneniu napr. v podobe impigement syndrómu.

Je preto veľmi potrebné naučiť sa správne technicky vykonávať dané cviky, a to pod dohľadom skúseného trénera 🙂.

edf
rpt